Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.
W dniu 19.12.2019 r odbyło się podsumowanie konkursu ,,Na najsmaczniejszą potrawę wigilijną w ramach projektu „Podróże kulinarne młodych kucharzy” – aktywizacja społeczna dzieci i młodzieży niepełnosprawnych intelektualnie oraz ich rodzin, poprzez warsztaty i spotkania kulinarne”.
Każda z klas PDP uczestniczących w warsztatach przygotowywała potrawę wigilijną wykorzystując wiedzę zdobytą na warsztatach. Przygotowane potrawy i ich prezentacja podczas rozstrzygnięcia konkursu świadczyła o znajomości polskiej tradycji wigilijnej i nabytych umiejętnościach. Świadczyły też o tym udzielane odpowiedzi dotyczące programu warsztatów czyli znajomości potraw różnych kuchni świata.
Po prezentacji potraw nastąpiła dalsza cześć czyli degustacja przyrządzonych potraw. Jury pod kierunkiem p. U. Chabel przyznało wszystkim zespołom I miejsce i wszyscy otrzymali nagrody rzeczowe - drobny sprzęt kuchenny.
Poprzez realizację tego zadania udało się uzyskać następujące rezultaty; zwiększenie poziomu wiedzy uczniów z klas przysposabiających do pracy na temat tradycji kulinarnych Włoch, Grecji, Chin i Polski i umiejętności kulinarnych, wzbogacenie oferty edukacyjnej Ośrodka o atrakcyjne warsztaty kulinarne a przede wszystkim wyposażenie uczniów z klas przysposabiających do pracy w konkretne umiejętności, niezbędne do samodzielnego funkcjonowania w późniejszym, dorosłym życiu.