Opatowska 10, Sandomierz sandomierz@caritas.pl (+48) 15 644 55 86

Caritas Diecezji Sandomierskiej

Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.

Powrót Edukacja drogą do samodzielności


Nazwa zadania publicznego:

„Edukacja drogą do samodzielności”

Źródło dofinansowania:

Wojewoda Świętokrzyski

Placówka Caritas, która otrzymała dofinansowanie:

Ośrodek Rehabilitacyjno – Edukacyjny „ Radość Życia” Dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Sandomierzu

ul. Opatowska 10

27 – 600 Sandomierz

Kwota dofinansowania (w zł):

17 200,00

Opis zadania publicznego:

Caritas Diecezji Sandomierskiej realizował zadanie publiczne pn.: „Edukacja drogą do samodzielności”. Zadanie to polegało na przeprowadzeniu działań z zakresu aktywizacji społeczno – zawodowej osób niepełnosprawnych.  Grupą docelową były osoby niepełnosprawne intelektualnie, zdolne do podjęcia pracy zarobkowej, uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy w Sandomierzu, pochodzące z terenu czterech powiatów województwa świętokrzyskiego (powiat: sandomierski, opatowski, staszowski, ostrowiecki).

Aktywizacja społeczno – zawodowa odbywała się poprzez przeprowadzenie cyklu warsztatów z zakresu umiejętności społeczno – zawodowych oraz szkoleń na Kucharza i Kelnera. W warsztatach udział wzięło 40 osób. Podczas warsztatów osoby niepełnosprawne zostały zapoznane z zagadnieniami dotyczącymi pracy, tj.: pojęcie pracy, specyfikacji pracy w różnych zawodach; z obowiązkami i prawami pracownika, szansami i zagrożeniami jakie niesie ze sobą podjęcie zatrudnienia przez osoby niepełnosprawne intelektualnie, sposobami rozwiązywania problemów z tego wynikających, przygotowania do poszukiwania pracy, nauka pisania dokumentów aplikacyjnych, listów motywacyjnych, CV.

Następnie przez sześć miesięcy, tj. od lipca do grudnia 2014 r. zostały przeprowadzone szkolenia na Kucharza oraz Kelnera. Część teoretyczna pozwoliła uczestnikom zapoznać się ze specyfiką konkretnego zawodu, z podstawami zasad bezpieczeństwa, przestrzeganiem przepisów sanitarno – epidemiologicznych, itp. Część praktyczna obejmowała będzie naukę zawodu w praktyce. Celem szkoleń było opanowanie przez uczestników szkoleń, podstawowych czynności niezbędnych do wykonywania zawodu: kucharza małej gastronomii i kelnera.

Termin realizacji projektu:

1.05.2014 r. – 31.12.2014 r.