Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.
W miesiącu kwietniu – 2021 roku rozpoczęliśmy zajęcia z zakresu terapii zajęciowej kulinarno – cukierniczej, realizowanej w ramach zadania „ SAMODZIELNOŚĆ – MARZENIEM I OCZEKIWANIEM”. Beneficjenci projektu to osoby niepełnosprawne, potrzebujące rehabilitacji i rewalidacji w celu przystosowania do życia w społeczeństwie. Terapia zajęciowa kulinarno – cukiernicza to szereg działań, dzięki którym uczestnicy projektu nabędą umiejętności z zakresu samodzielnego przygotowywania prostych posiłków, sporządzania deserów i ciast. Będą uczyli się także pracy w grupie, nawiązywania i podtrzymywania relacji, koncentracji, odpowiedzialności i niezależności.
Gotowanie to wielka przyjemność. Oprócz dostarczania nam niezapomnianych doznań smakowych i zapachowych, ma także wiele innych zalet oraz oddziaływań terapeutycznych. Gotowanie angażuje intelekt, ćwiczy i relaksuje mózg, zapewnia ruch – przede wszystkim dłoni i palców, stymuluje zmysły, ma wielką moc zmniejszania stresu i lęku.
Już pierwsze zajęcia przyniosły naszym uczestnikom wiele satysfakcji. Po zapoznaniu z podstawowymi przepisami BHP oraz instruktarzem obsługi narzędzi i urządzeń AGD znajdujących się w pracowni, mogliśmy przystąpić do pracy. Uczestnicy poznali metody przeprowadzania obróbki wstępnej brudnej i czystej produktów , a także rodzaje i zasady przeprowadzania obróbki cieplnej potraw tj. gotowanie, pieczenie, smażenie, duszenie. Z wielkim zaangażowaniem przygotowywali posiłki, sporządzali desery i piekli ciasta. W wyniku współpracy powstawały takie potrawy jak pierogi, zupy warzywne, nuggetsy, kotlety, sosy oraz pożywne surówki. Największym powodzeniem cieszą się jednak desery i wypieki. W danym miesiącu, uczestnicy zajęć sporządzali już ciasta kruche, półkruche, krucho – drożdżowe, piekli tarty i pyszne muffinki. Uczyli się także sporządzać puddingi i desery na zimno. Możliwość samodzielnego przygotowania posiłków i deserów, dostarcza naszym beneficjentom wiele pozytywnych wrażeń. Oprócz doznań smakowych, każda przygotowana potrawa podnosi ich poczucie wartości, dostarcza wiary we własne możliwości.