TRENING UMIEJĘTNOŚCI SPOŁECZNYCH

W ramach usamodzielniania beneficjenci wybrali się do supermarketów, by zrealizować stworzoną przez siebie listę zakupów potrzebnych do wykonania treningów  czynności domowych ( tj. przygotowania prostych posiłków, sprzątania czy prasowania).  Kolejnym ciekawym doświadczeniem było wyjście do biblioteki i zapoznanie się z ofertą placówki.  Uczestnicy dowiedzieli się, że oprócz możliwości wypożyczania książek biblioteka proponuje np.: liczne spotkania z autorami czy osobami publicznymi poruszającymi ważne tematy społeczne.

Opublikowano: 10/02/2020

W ramach Treningu Umiejętności Społecznych uczestnicy projektu mieli możliwość  doświadczania realnych sytuacji gdzie mogli wykorzystać swój potencjał. Beneficjenci odwiedzili placówkę bankową oraz uczyli się obsługiwać bankomat. Podczas wizyty w Urzędzie Miasta poznawali zasady korzystania z Biura Obsługi Interesanta oraz zdobywali wiedzę w zakresie możliwości uzyskania pomocy w tej instytucji.  Odwiedzając Urząd Pocztowy beneficjenci  samodzielnie zauważyli  rozszerzenie zakresu działania placówek pocztowych. Mogą tam teraz  nie tylko nadawać i odbierać przesyłki, ale także skorzystać z usług bankowych  czy zrobić zakupy.

RELACJA PRASOWA

Opublikowano: 11/02/2020

TRENINGU UMIEJĘTNOŚCI SPOŁECZNYCH - RELACJA PRASOWA

Już się rozpoczął! Mowa o pierwszym etapie projektu „Samodzielność drogą do sukcesu”, który ma na celu zwiększenie samodzielności osób niepełnosprawnych.

Opublikowano: 10/02/2020

W ramach TUS odbył się również bal karnawałowy, na który uczestnicy samodzielnie przygotowywali maski, rozwijając tym samym swoją kreatywność  oraz doskonaląc umiejętności manualne.  Tworzyli listę swoich ulubionych utworów oraz dekorowali salę.  Beneficjenci  przygotowali także dla siebie drobny poczęstunek. Korzystając z sali multimedialnej znajdującej się przy Caritas Diecezji Sandomierskiej odbyły się 2 seanse filmowe. Zaaranżowano sytuację wyjścia do kina, w której uczestnicy trenowali samodzielne nabywanie biletów, kupowanie popcornu  i  napojów.

Opublikowano: 10/02/2020

Wyjście do Biura Informacji Turystycznej pozwoliło uczestnikom zdobyć wiedzę na temat interesujących miejsc w Sandomierzu. Podczas  spacerów poznawali  piękne zabytki miasta, co również znalazło odzwierciedlenie w twórczości uczestników projektu – Łukasza Latkowskiego w utworze „  Mój Sandomierz” oraz rysunkach  Nikoli Radomskiej. Dzięki działaniom podjętym w trakcie TUS uczestnicy  wzmacniali poczucie sprawczości, kształtowali umiejętność podejmowania decyzji i realizacji obranych celów.

"Sandomierz moimi oczami"

Sandomierz jest taki piękny

Brama Opatowska, niedaleko Bramy jest ukochany Caritasik

Po Caritasiku jest ratusz

Grający hejnał sandomierski

O godz. 12:00

Gdy idziemy na obiad

Potem jest zamek

Z którego roztaczają

się piękne widoki na pobliskie tereny

Po zamku kościół św. Jakuba

Piękny w swojej okazałości

Katedra bardzo ładna

Kamieniczki są piękne

Uliczki też są piękne

Ucho Igielne,

budynek synagogi,

czy Kościół Św. Ducha zarządzany przez Caritas

to zabytki, które należą do uroku Sandomierza

Łukasz Latkowski

Rozwijanie Kompetencji i Integracji Emocjonalnych

Opublikowano: 03/03/2020

ROZWIJANIE KOMPETENCJI I INTEGRACJI EMOCJONALNYCH

Przewodnim tematem Treningu Umiejętności Społecznych było rozwijanie kompetencji i inteligencji emocjonalnej naszych uczestników w zakresie rozpoznawania i nazywania relacji interpersonalnych oraz towarzyszących im emocji. Umiejętność interpretowania związków międzyludzkich na podstawie mowy ciała, gestów, okazywanych emocji jest ważna dla prawidłowego rozwoju beneficjentów i kształtowania ich obrazu otaczającego świata.

Savoir-vivre

Uczestnicy kształtowali także swój warsztat savoir-vivre (sztuki życia): kulturę zachowania, wyglądu i ubioru, kulturę słowa, komunikacji, słuchania, kulturę zdrowia czy właściwego zachowania się przy stole i spożywania posiłków. Beneficjenci mieli możliwość sprawdzenia nabytej wiedzy w praktycznych sytuacjach życia codziennego np. wyjście do restauracji czy do galerii na wystawę obrazów.

NAUKA ZDROWEGO ŻYWIENIA - TUS

Opublikowano: 25/02/2020

Podczas kolejnych zajęć TUS uczestnicy rozwijali umiejętności zwiększające ich osobistą zaradność życiową w sytuacjach dnia codziennego. Nabywali nie tylko kompetencje ale i wiedzę, która dotyczyła podstaw zdrowego stylu życia i odżywiania się. Poruszana tematyka wiązała się z uświadomieniem potrzeby aktywności fizycznej na równi z zagadnieniem racjonalnego żywienia. Uczono beneficjentów komponowania składników odżywczych i analizy ich wartości. Kształtowano umiejętność planowania i konsekwentnego realizowania ustalonej sekwencji działań kulinarnych: przygotowanie produktu, posługiwanie się wagą, miarą i sprzętem kuchennym, obróbka termiczna, komponowanie produktów, uaktywniając przy tym własną kreatywność kulinarną uczestników.

Ważnym elementem TUS było rozwijanie umiejętności przygotowania do podróży. Uczestnicy zdobyli wiedzę w zakresie adekwatnego pakowania bagażu, stosownie do pogody, pory roku i miejsca podróży.