Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.
"SAMODZIELNOŚĆ DROGĄ DO SUKCESU" - MAJ - ZAJĘCIA INDYWIDUALNE LOGOPEDYCZNE I PSYCHOLOGICZNE
Opublikowano: 29/05/2020
Zdalne zajęcia w zakresie terapii psychologicznej w dużej mierze realizowały potrzeby naszych uczestników wynikające z izolacji społecznej – potrzebę kontaktu z drugim człowiekiem, potrzebę rozmowy, powierzenia swoich lęków i spostrzeżeń. Pracowaliśmy nad tym jak radzić sobie z emocjami w czasie epidemii, jak odreagować napięcia związane z długotrwałym pobytem w domu, zmniejszonym kontaktem z rówieśnikami i osobami spoza kręgu najbliższych, minimalizowaliśmy poczucie osamotnienia. Pracowaliśmy nad zapewnieniem bezpieczeństwa i komfortu psychicznego uczestników, realizowaliśmy zajęcia wyciszające, relaksacyjne, a także uświadamiające realną sytuację, by dementować nieprawdziwe informacje, redukować nadmierne napięcie, dostrzegać pozytywy w obecnej sytuacji.
"SAMODZIELNOŚĆ DROGĄ DO SUKCESU" - MAJ - ZAJĘCIA STOLARSKIE
Opublikowano: 29/05/2020
Podczas zajęć praktycznych uczestnicy doskonalą posiadane zdolności manualne oraz rozwijają twórczość artystyczną. Wykonywane przedmioty mogą służyć jako ozdoba lub jako prezent dla najbliższych. Podczas ostatnich zajęć każdy z uczestników samodzielnie ozdobił szkatułkę z przeznaczeniem na Dzień Mamy.
"SAMODZIELNOŚĆ DROGĄ DO SUKCESU"- MAJ - RĘKODZIEŁO ARTYSTYCZNE
Opublikowano: 25/05/2020
Zajęcia z rękodzieła artystycznego rozbudzają wyobraźnię, rozwijają zdolności manualne, pozwalają poznać nowe techniki oraz pomagają kreatywnie spędzać wolny czas. W twórczej atmosferze każdy może wykonać coś pięknego dla siebie lub na prezent. Stopień trudności dopasowywany jest do umiejętność każdej osoby.
"SAMODZIELNOŚĆ DROGĄ DO SUKCESU"- MAJ - WARSZTATY KULINARNE
Opublikowano: 25/05/2020
Głównym założeniem zajęć kulinarnych jest rozwijanie zainteresowań uczestników sztuką kulinarną, przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem. Duży nacisk położony był na kulturę zachowania przy stole, estetykę przygotowanych potraw, higienę ich przyrządzania. Uczestnikom przypomniano podstawowe zasady BHP, zasady korzystania z urządzeń kuchennych itp. Beneficjenci w sposób aktywny uczestniczyli w zajęciach kulinarnych, najwięcej przyjemności sprawiało im degustacja i wdrażanie własnych pomysłów podczas zajęć kulinarnych prowadzonych online.