Zajęcia z zooterapii | Etap I

Numer wsparcia 10

Zooterapia

Zooterapia będzie prowadzona w jednej 15 osobowej grupie, która skorzysta z 36 sesji po 5 godz. dziennie. Zajęcia z zooterapii będą realizowane głównie w Szkółce Jeździeckiej „Astoria” w Zalesiu Gorzyckim. W miejscu tym znajduje się dużo zwierząt przyzwyczajonych do bliskiego kontaktu z ludźmi, dzięki którymjest możliwe przeprowadzenie: - hipoterapii – konie - dogoterapia – psy - felinoterapia – koty - alpakoterapia – alpaki - awiterapia – ptaki i drób - bowiterapia – rogate zwierzęta domowe, kozy. Daje namto możliwość dobrania do terapii zwierzęcia najlepszego dla dziecka - pod względemwielkości, temperamentu, itp. Nasze doświadczenia pokazują, że często kot czy kurczak na początku ułatwia kontakt z dużymzwierzęciem, co pozwala osiągnąć coraz większe sukcesy. Dodatkowymatutemjest także możliwość bezpłatnego korzystania z obiektu. Szkółka ta jest położna w bliskim sąsiedztwie z Caritas Diecezji Sandomierskiej. W ramach realizacji w/w zajęć chcemy przeprowadzić po jednej sesji trwającej po 5 godzin każda w „Zagrodzie Edukacyjnej Międzyczas” w Cieplicach oraz w Ranczu Alpak w Woli Baranowskiej. Uczestnicy będą mieli możliwość kontakt z takimi zwierzętami jak: kozy, owce, alpaki, bizony, konie, szkockie krowy, nutrie, lamy, różnego rodzaju ptaki, pawie, itp. Taka realizacja zajęć z zooterapi przyniesie większe korzyści beneficjentom projektu. Terapia z udziałem zwierząt, czyli tak zwana zooterapia stanowi pomocniczą formę rehabilitacji. Wyniki dotychczasowych badań zwracają uwagę na poprawę stanu psychicznego pacjentów psychiatrycznych oraz wiele korzyści psychologicznych płynących z udziału w zajęciach zooterapii. Interakcje ze zwierzętami okazują się cenne w przypadku depresji, zaburzeń lękowych, schizofrenii czy procesów otępiennych, mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz niosą korzyści dla zdrowia somatycznego.

Zajęcia z zooterapii #4

Opublikowano: 2022-01-29 13:48:23

W październiku w ramach zajęć z Hortiterapii uczestnicy zajęć pielęgnowali nowopowstały  ogród. Poznawali wiadomości z zakresu właściwości i warunków uprawy posadzonych roślin, uczyli się jak zabezpieczyć młode rośliny przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi w zimie.W ramach zajęć uczestnicy porządkowali i ozdabiali groby na cmentarzu przed uroczystością święta Zmarłych. Na dziedzińcu Caritas uczestnicy sadzili jesienne kwiaty
w rabatach podwyższonych.

Zajęcia z zooterapii #3

Opublikowano: 2022-01-29 13:47:47

We wrześniu w  ramach zajęć z Hortiterapii uczestnicy tworzyli nowy ogród przy murze na dziedzińcu Caritas. Sadzili rośliny, okrywali podłoże agrowłókniną i wysypywali tak przygotowanyteren korą. Poznawali również warunki uprawy i właściwości sadzonych roślin. Uczyli się jak pielęgnować nowopowstały ogród.

Zajęcia z zooterapii #2

Opublikowano: 2022-01-29 13:47:05

W sierpniu w ramach zajęć z Hortiterapii uczestnicy pielęgnowali zielnik, uczyli się rozpoznawać rośliny i zioła oraz poznawali ich właściwości. Rozpoczęli również pracę nad zagospodarowywaniem terenu przy murze na dziedzińcu Caritas oraz tworzeniem nowego ogrodu. Uczestnicy zajęć oczyszczali i przygotowywali teren pod nowe nasadzenia.