Podprogram 2020

Podprogram 2020 został zakończony!

Opublikowano: 2022-01-11 14:11:19

31 październik 2021 r.

Podprogram 2020 – podsumowanie realizacji

Podprogram 2020 został zakończony!

Caritas Diecezji Sandomierskiej jako Organizacja Partnerska Regionalna Caritas Polska – Organizacji Partnerskiej Ogólnopolskiej w czasie od 1 grudnia 2020 roku do 31 października 2021 roku realizowała na terenie swojej diecezji Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2020. Celem Podprogramu 2020 było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od 1 grudnia 2020 roku do 31 października 2021 roku. W październiku 2021 roku zostały wydane ostatnie paczki żywnościowe dla osób spełniających kryteria kwalifikowalności. Pomoc żywnościową otrzymały osoby znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 220% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).

W Podprogramie 2020 wzięło udział w Diecezji Sandomierskiej łącznie 28 Organizacji Partnerskich Lokalnych. W tym 8 OPL-i z Województwa Świętokrzyskiego, 18 OPL-i z Województwa Podkarpackiego i 2 OPL-e z Województwa Lubelskiego. W sumie pomoc żywnościową otrzymało 8 545 osób z terenu Diecezji Sandomierskiej. Z pośród wszystkich odbiorców 4 280 osób – to mężczyźni, zaś 4 265 osób – to kobiety. W podziale ze względu na wiek z Podprogramu 2020 skorzystało: 1 666 osób poniżej 15 roku życia, 1 104 osób powyżej 65 roku życia i 5 775 osób z pozostałych kategorii wiekowych. Z pomocy POPŻ Podprogramu 2020 skorzystało: 80 osób bezdomnych, 1 056 osób niepełnosprawnych, 0 osób ze społeczności marginalizowanych i 7 409 osób z pozostałych grup odbiorców. W podziale ze względu na wysokość kryterium dochodowego pomoc otrzymało: do 100% kryterium – 3 161 osób, do 100 - 200% kryterium – 5 384 osoby. W podziale ze względu na województwa liczba osób, które korzystały z Podprogramu 2020 przedstawia się następująco: Województwo Podkarpackie – 2 762 osoby, Województwo Świętokrzyskie – 5 066 osób, Województwo Lubelskie – 717 osoby.

OPL-e wydawały żywność w postaci paczek żywnościowych. W sumie wydano ogółem w czasie całego Podprogramu 2020 – 25 779 paczek, w podziale ze względu na województwa przedstawia się to następująco: Województwo Podkarpackie – 8 779 paczek, Województwo Świętokrzyskie – 14 913 paczek, Województwo Lubelskie – 2 087 paczek. Żywność była wydawana z Magazynu Caritas Diecezji Sandomierskiej, znajdującego się przy ulicy Trześniowskiej 13, 27-600 Sandomierz. OPL-e pobierały żywność co miesiąc, co dwa miesiące, nieliczne co trzy miesiące. Wydawanie żywności w poszczególnych OPL-ach odbywało się w dniu odbioru z magazynu lub następnego dnia w warunkach dostosowanych do kontaktu z produktami spożywczymi. W Podprogramie 2020 ze względu na trudną sytuację epidemiologiczną związaną z wirusem Covid-19 dystrybucja żywności była dostosowana do aktualnie panujących warunków. Zachowano w tym względzie wszelkie środki ostrożności. Dzięki współpracy wielu osób i służb – takich jak: lokalne Ośrodki Pomocy Społecznej, Wojska Obrony Terytorialnej, Straż Pożarna – Podprogram 2020 był możliwy do zrealizowania.

Wszystkie OPL-e dysponowały odpowiednim zapleczem administracyjno - biurowym oraz pomieszczeniami do wydawania żywności i realizacji warsztatów w formie spotkań, szkoleń itp. Dostęp do Podprogramu 2020 zapewniony był bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych do otrzymania tej pomocy. Caritas Diecezji Sandomierskiej wspierała poprzez POPŻ 2014-2020 Podprogram 2020 osoby i rodziny podlegające dyskryminacji materialnej, która polega na braku możliwości zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Dlatego szczególną pomocą żywnościową podczas realizacji Podprogramu 2020 objęte były: rodziny wielodzietne i dysfunkcyjne oraz osoby starsze i samotne, które oczekiwały zwiększonej ilości produktów żywnościowych.

W Podprogramie 2020 Caritas Diecezji Sandomierskiej rozdysponowała wśród osób potrzebujących następujące 21 rodzajów artykułów spożywczych, były to: groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy, fasolka po bretońsku, makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet drobiowy, filet z makreli w oleju, cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy, olej rzepakowy.

W sumie każda osoba otrzymała minimum 37 kilogramów żywności. Caritas Diecezji Sandomierskiej w czasie Podprogramu 2020 wydała 334 tony 385,60 kilogramów produktów spożywczych, o łącznej wartości 1 660 777,58  zł.

Caritas Diecezji Sandomierskiej w ramach realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2020 w okresie od 1 grudnia 2020 roku do 31 października 2021 roku przeprowadziła 44 Warsztaty w ramach Działań Towarzyszących płatnych. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych i/lub zdalnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Warsztaty odbyły się w kilkunastu OPL-ach z terenu Diecezji Sandomierskiej. We wszystkich Warsztatach w ramach Działań Towarzyszących płatnych wzięło udział w sumie 1 314 osób. Były to osoby dorosłe – również osoby niepełnosprawne, w zdecydowanej większości kobiety. Warsztaty były realizowane przez Caritas Diecezji Sandomierskiej. Forma realizacji poszczególnych Warsztatów była dostosowana do aktualnych wytycznych związanych z przepisami obowiązującymi w czasie trwania epidemii Covid-19 zgodnie z bieżącymi rozporządzeniami Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Warsztaty w zdecydowanej większości miały formę zdalną – w postaci materiałów drukowanych skierowanych bezpośrednio do odbiorców. Miejscem realizacji Warsztatów stacjonarnych były pomieszczenia udostępniane przez poszczególne OPL-e.

Caritas Diecezji Sandomierskiej przeprowadziła następujące Warsztaty w ramach Działań Towarzyszących płatnych: warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia; warsztaty kulinarne; warsztaty przeciwdziałania marnowaniu żywności; warsztaty włączenia społecznego. Uczestnicy warsztatów otrzymywali materiały szkoleniowe oraz drobne pamiątkowe upominki.

W ramach realizacji przez Caritas Diecezji Sandomierskiej Podprogramu 2020:

► zaangażowanych było 28 Organizacji Partnerskich Lokalnych;

► żywność odebrało 8 545 osób potrzebujących;

► wydano osobom potrzebującym 334 tony 385,60 kilogramów żywności;

► wydano osobom potrzebującym 25 779 paczek żywnościowych;

► w Diecezji Sandomierskiej w ramach Podprogramu 2020 nie wydawano posiłków;

► przeprowadzono w ramach działań towarzyszących 44 warsztaty dla 1 314 uczestników.

Udzielanie pomocy żywnościowej w formie paczek dla osób, którym zostały wydane skierowania przez Ośrodki Pomocy Społecznej to jedna z form wsparcia w ramach Podprogramu 2020. Kolejną jest realizacja Działań Towarzyszących płatnych w ramach współpracy z OPR – Caritas Diecezji Sandomierskiej. Następną jest aktywizacja społeczna osób otrzymujących pomoc poprzez włączanie ich we wszelkiego rodzaju działania na rzecz włączenia społecznego uczestników Programu POPŻ 2020 w lokalnych OPL-ach. Odbywało się to w bezpośredni sposób za pomocą następujących działań:

• Ogłaszanie naboru do Programu POPŻ 2014-2020 Podprogramu 2019, wywieszanie plakatów, informacje lokalne;
  • Akcja informacyjna, przeprowadzanie rozmów z członkami rodzin w celu zapoznania ich z zadaniami ,,Caritas” na terenie parafii;
  • Pomoc w wypełnianiu dokumentacji koniecznej do korzystania z pomocy żywnościowej i wszelkiej pomocy społecznej lub socjalnej;
  • Pomoc osób korzystających z POPŻ Podprogramu 2019 w realizacji samego zadania – pomoc przy rozładunku;
  • Zorganizowanie przywozu i rozprowadzania żywności wśród najbardziej potrzebujących rodzin;
  • Wyszukiwanie wśród mieszkańców osób samotnych, chorych, którym można pomóc;
  • Pomoc w wypełnianiu różnorodnej dokumentacji;
  • Organizowanie sprzedaży świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom i baranków wielkanocnych Caritas, świec wielkopostnych tzw. „Paschalików”;
  • Zachęcanie osób korzystających z POPŻ 2014-2020, Podprogramu 2019 do udziału we wszelkiego rodzaju spotkaniach w parafii – jasełka, spotkania opłatkowe, spotkania wielkanocne, spotkania okolicznościowe, nabożeństwa, wszelkie inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej – w Podprogramie 2020 było to w wielu OPL-ach niemożliwe do realizacji ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną związaną z rozprzestrzenianiem się wirusa COVID-19 i zachowaniem szczególnych środków ostrożności.

Realizacja Podprogramu 2020 zakończyła się 31 października 2021 roku. Wykonanie założeń Podprogramu 2020 było możliwe dzięki współpracy kilku organizacji: Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Caritas Polska, Caritas Diecezji Sandomierskiej, poszczególnych OPL-i – Parafii, Ośrodków Pomocy Społecznej, Stowarzyszeń, Kół Gospodyń Wiejskich i lokalnych Ośrodków Pomocy Społecznej – blisko 40. Działania podjęte w ramach tego zadania przyniosły z jednej strony wymierną pomoc żywnościową dla osób potrzebujących, z drugiej zaś zjednoczyły lokalne społeczności i zapobiegły dyskryminacji ze względu na wartość dochodu. W trudnym czasie epidemii Covid-19 pomoc żywnościowa z Podprogramu 2020 okazała się niezwykle ważnym punktem ratującym domowy budżet dla wielu osób i rodzin, również tych przebywających na kwarantannach.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Podsumowanie warsztatów Podprogram 2020 - czerwiec 2021

Opublikowano: 2021-07-12 11:53:29

Harmonogram warsztatów na czerwiec 2021

Opublikowano: 2021-07-12 11:46:03