Podprogram 2021

Podprogram 2021 – podsumowanie realizacji

Opublikowano: 2023-01-17 08:57:03

Podprogram 2021 został zakończony!

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Caritas Diecezji Sandomierskiej 31 października 2022 roku zakończyła realizację Podprogramu 2021 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Caritas Diecezji Sandomierskiej jako Organizacja Partnerska Regionalna Caritas Polska – Organizacji Partnerskiej Ogólnopolskiej w czasie od grudnia 2021 roku do 31 października 2022 roku realizowała na terenie swojej diecezji Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2021. Celem Podprogramu 2021 było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od grudnia 2022 roku do 31 października 2022 roku. W październiku 2022 roku zostały wydane ostatnie paczki żywnościowe dla osób spełniających kryteria kwalifikowalności. Pomoc żywnościową otrzymały osoby znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 707,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 320,00 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 220% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej). W związku z rozpoczęciem 24.02.2022 r. działań wojennych na terenie Ukrainy wsparciem żywnościowym oraz działaniami towarzyszącymi objęto również Uchodźców z tego kraju.

W Podprogramie 2021 wzięło udział w Diecezji Sandomierskiej łącznie 27 Organizacji Partnerskich Lokalnych. W tym 7 OPL-i z Województwa Świętokrzyskiego, 18 OPL-i z Województwa Podkarpackiego i 2 OPL-e z Województwa Lubelskiego. W sumie pomoc żywnościową otrzymało 9 000 osób z terenu Diecezji Sandomierskiej. Z pośród wszystkich odbiorców 4 443 osoby – to mężczyźni, zaś 4 557 osób – to kobiety. W podziale ze względu na wiek z Podprogramu 2021 skorzystało: 2 065 osób poniżej 15 roku życia, 1 008 osób powyżej 65 roku życia i 5 927 osób z pozostałych kategorii wiekowych. Z pomocy POPŻ Podprogramu 2021 skorzystało: 191 osób bezdomnych, 943 osoby niepełnosprawne, 2754 migrantów – Uchodźcy z Ukrainy (w tym społeczności marginalizowane) i 5 112 osób z pozostałych grup odbiorców. W podziale ze względu na wysokość kryterium dochodowego pomoc otrzymało: do 100% kryterium – 2 955 osób, do 100 - 200% kryterium – 6043 osoby. W podziale ze względu na województwa liczba osób, które korzystały z Podprogramu 2021 przedstawia się następująco: Województwo Podkarpackie – 2 620 osób, Województwo Świętokrzyskie – 5 671 osób, Województwo Lubelskie – 709 osób.

OPL-e wydawały żywność w postaci paczek żywnościowych. W sumie wydano ogółem w czasie całego Podprogramu 2021 – 17 494 paczek, w podziale ze względu na województwa przedstawia się to następująco: Województwo Podkarpackie – 4 856 paczek, Województwo Świętokrzyskie – 11 220 paczek, Województwo Lubelskie – 1 418 paczek. Żywność była wydawana z Magazynu Caritas Diecezji Sandomierskiej, znajdującego się w Sandomierzu przy ulicy Trześniowskiej 13. OPL-e pobierały żywność co miesiąc, dwa lub trzy miesiące. Wydawanie żywności w poszczególnych OPL-ach odbywało się w dniu odbioru z magazynu lub następnego dnia w warunkach dostosowanych do kontaktu z produktami spożywczymi. W Podprogramie 2021 ze względu na trudną sytuację epidemiologiczną związaną z wirusem Covid-19  - stan zagrożenia epidemicznego dystrybucja żywności była dostosowana do aktualnie panujących warunków. Zachowano w tym względzie wszelkie środki ostrożności.

Wszystkie OPL-e dysponowały odpowiednim zapleczem administracyjno - biurowym oraz pomieszczeniami do wydawania żywności i realizacji warsztatów w formie spotkań, szkoleń itp. Dostęp do Podprogramu 2021 zapewniony był bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych do otrzymania tej pomocy. Caritas Diecezji Sandomierskiej wspierała poprzez POPŻ 2014-2020 Podprogram 2021 osoby i rodziny podlegające dyskryminacji materialnej, która polega na braku możliwości zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Dlatego szczególną pomocą żywnościową podczas realizacji Podprogramu 2021 objęte były: rodziny wielodzietne i dysfunkcyjne oraz osoby starsze, samotne i bezdomne, które oczekiwały zwiększonej ilości produktów żywnościowych. W czasie trwania Podprogramu 2021 wybuchł konflikt zbrojny na Ukrainie. W rezultacie z pomocy żywnościowej z Podprogramu 2021 skorzystali również migranci – osoby posiadające status Uchodźcy z Ukrainy. Było to dla nich ogromne wsparcie, w pierwszych trudnych chwilach w Polsce.

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły spożywcze

(ilości artykułu spożywczego na 1 osobę):

groszek z marchewką – 8 szt./ 3,20 kg

szynka drobiowa – 6 szt./ 1,80 kg

koncentrat pomidorowy – 7 szt./ 1,12 kg

szynka wieprzową mieloną – 4 szt./ 1,20 kg

powidła śliwkowe – 5 szt./ 1,50 kg

filet z makreli w oleju – 5 szt./ 0,85 kg

makaron jajeczny świderki – 9 szt./ 4,50 kg

cukier biały – 1 szt./ 1 kg

mleko UHT – 5 szt./ 5,00 l/kg

olej rzepakowy – 1 szt./ 1 kg

W ramach realizacji Podprogramu 2021:

• zaangażowanych było 27 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
  • żywność odebrało 9 000 osób potrzebujących;
  • wydano osobom potrzebującym 190 632,40 ton żywności;
  • wydano osobom potrzebującym 17 494 paczek żywnościowych;
  • przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 42 warsztaty dla 901 uczestników/czek.

W sumie w Podprogramie 2021 każda osoba otrzymała minimum 21,17 kilogramów żywności. Caritas Diecezji Sandomierskiej w czasie Podprogramu 2021

wydała 190 ton 632,40 kilogramów żywności produktów spożywczych, o łącznej wartości 1 056 830,69 zł.

Caritas Diecezji Sandomierskiej w ramach realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2021 w okresie od grudnia 2021 roku do 31 października 2022 roku przeprowadziła 42 Warsztaty w ramach Działań Towarzyszących płatnych. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych i/lub zdalnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Warsztaty odbyły się w kilkunastu OPL-ach z terenu Diecezji Sandomierskiej. We wszystkich Warsztatach w ramach Działań Towarzyszących płatnych wzięło udział w sumie 901 osób. Były to osoby dorosłe – również osoby niepełnosprawne, w zdecydowanej większości kobiety. Warsztaty były realizowane przez Caritas Diecezji Sandomierskiej. Forma realizacji poszczególnych Warsztatów była dostosowana do aktualnych wytycznych związanych z przepisami obowiązującymi w czasie trwania stanu zagrożenia epidemicznego Covid-19 zgodnie z bieżącymi rozporządzeniami Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Warsztaty w zdecydowanej większości miały formę zdalną – w postaci materiałów drukowanych skierowanych bezpośrednio do odbiorców. Miejscem realizacji Warsztatów stacjonarnych były pomieszczenia udostępniane przez poszczególne OPL-e.

Caritas Diecezji Sandomierskiej przeprowadziła następujące Warsztaty w ramach Działań Towarzyszących płatnych: warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia; warsztaty kulinarne; warsztaty przeciwdziałania marnowaniu żywności. Uczestnicy warsztatów otrzymywali materiały szkoleniowe oraz drobne pamiątkowe upominki.

Udzielanie pomocy żywnościowej w formie paczek dla osób, którym zostały wydane skierowania przez Ośrodki Pomocy Społecznej to jedna z form wsparcia w ramach Podprogramu 2021. Kolejną jest realizacja Działań Towarzyszących płatnych w ramach współpracy z OPR – Caritas Diecezji Sandomierskiej. Następną jest aktywizacja społeczna osób otrzymujących pomoc poprzez dołączenie ich do wszelkiego rodzaju działań na rzecz włączenia społecznego uczestników Programu POPŻ 2020 w lokalnych OPL-ach. Odbywało się to w bezpośredni sposób za pomocą następujących działań:

Ogłaszanie naboru do Programu POPŻ 2014-2020 Podprogramu 2021, wywieszanie plakatów, informacje lokalne;

Akcja informacyjna, przeprowadzanie rozmów z członkami rodzin w celu zapoznania ich z zadaniami "Caritas" na terenie parafii;

Pomoc w wypełnianiu dokumentacji koniecznej do korzystania z pomocy żywnościowej i wszelkiej pomocy społecznej lub socjalnej;

Pomoc osób korzystających z POPŻ Podprogramu 2021 w realizacji samego zadania – pomoc przy rozładunku;

Zorganizowanie przywozu i rozprowadzania żywności wśród najbardziej potrzebujących rodzin;

Wyszukiwanie wśród mieszkańców osób samotnych, chorych, którym można pomóc;

Pomoc w wypełnianiu różnorodnej dokumentacji;

Organizowanie sprzedaży świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom i baranków wielkanocnych Caritas;

Zachęcanie osób korzystających z POPŻ 2014-2020, Podprogramu 2021 do udziału we wszelkiego rodzaju spotkaniach w parafii – jasełka, spotkania opłatkowe, spotkania wielkanocne, spotkania okolicznościowe, nabożeństwa, wszelkie inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej – w Podprogramie 2021 było to w wielu OPL-ach niemożliwe do realizacji ze względu na panujący stan zagrożenia epidemicznego COVID-19 i zachowaniem szczególnych środków ostrożności.

Realizacja Podprogramu 2021 zakończyła się 31 października 2022 roku. Wykonanie założeń Podprogramu 2021 było możliwe dzięki współpracy kilku organizacji: Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Caritas Polska, Caritas Diecezji Sandomierskiej, poszczególnych OPL-i – Parafii, Ośrodków Pomocy Społecznej, Stowarzyszeń, Kół Gospodyń Wiejskich i lokalnych Ośrodków Pomocy Społecznej – blisko 40. Działania podjęte w ramach tego zadania przyniosły z jednej strony wymierną pomoc żywnościową dla osób potrzebujących, z drugiej zaś zjednoczyły lokalne społeczności i zapobiegły dyskryminacji ze względu na wartość dochodu. W trudnym czasie stanu zagrożenia epidemicznego Covid-19, rozpoczęcia 24.02.2022 r. działań wojennych na terenie Ukrainy pomoc żywnościowa z Podprogramu 2021 okazała się niezwykle ważnym wsparciem dla Obywateli Polski jak i osoby posiadające status Uchodźcy z Ukrainy.

Warsztaty Kulinarne - Parafia pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Sandomierzu KATEDRA, Bazylika Mniejsza - 03.10.2022

Opublikowano: 2022-09-30 13:19:57

Informacja o warsztatach w ramach działań towarzyszących Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podprogram 2021

Opublikowano: 2022-09-22 12:15:47