SPM ARTETERAPIA | ETAP I

Arteterapia w szerokim znaczeniu to działania terapeutyczne z wykorzystaniem teatru, filmu, oraz sztuk plastycznych i obejmuje min. biblioterapię, muzykoterapię, choreoterapię. Podczas realizacji projektu w pierwszym okresie finansowania Beneficjenci skorzystają z formy wsparcia jaką jest biblioterapia. Zaliczana jest ona do metod terapii zajęciowej polegającej głównie na terapeutycznym wykorzystywaniu wartości literatury, pozwalających na uzyskanie wsparcia psychicznego, zmniejszenie stresu i poczucia osamotnienia, niepełnosprawności lub wykluczenia. Dobrze dobrana literatura piękna może być źródłem wiedzy o sobie, świecie i ludziach, a także budzić wrażliwość na sprawy innych osób. Dzięki niej dziecko poznaje reguły jakie rządzą rzeczywistością, a dzięki postawom bohaterów odtwarza wzory zachowań oraz sposoby okazywania emocji. Dostarcza ona wielu głębokich przeżyć dziecku. Może wpływać na zmniejszenie strachu, lęku, osamotnienia i dostarczać radości i uśmiechu a jednocześnie dzięki chęci dorównania postaciom literackim, otwieranie się na świat. Wpływa też na rozwój osobowości, wzbogaca wewnętrzne przeżycia czytelnika.

SPM Arteterapia #6 / Etap I

Opublikowano: 2023-10-23 17:33:33

Mama - jedno słowo, które wyraża tak wiele. Podczas zajęć  z arteterapii uczestnicy na podstawie książki „Mama” Helene Delforge i Quetnina Grebana poznali niezwykłą kolekcję portretów matek z różnych epok i stron świata. Prezentowane ilustracje opatrzone poetyckimi tekstami pozwoliły podjąć z uczestnikami temat roli kobiet na przykładzie matki. Uczestnicy rozwijali  zdolności komunikacji poprzez wypowiadanie się swobodne na podstawie książki. Zapoznali się z rolami jakie kobiety mogą pełnić w życiu.

Podczas naszych zajęć zaprosiliśmy naszych beneficjentów do wspólnego filozofowania na podstawie książki Oscara Brenifier „Uczucia, co to takiego?”. Książka w formie pytań nie podsuwała uczestnikom gotowych rozwiązań ale dawała im wskazówki, które miały na celu zainspirować ich do działania, pobudzić do kreatywności i twórczego myślenia.

SPM Arteterapia #5 / Etap I

Opublikowano: 2023-10-23 17:32:01

🔴🟡🟢🔵

Podczas zajęć z arteterapii niezwykła książka Harve Tuletta „Kolory” wprowadziła naszych podopiecznych w fascynujący świat barw, gdzie królowała magia kolorów i tajemnicze sztuczki z mieszaniem barw. Byli bardzo zaangażowani podczas kreatywnej zabawy. Ponadto kształtowali zdolności artystyczne, rozwijali wrażliwość słuchową oraz aktywność twórczą i w różnych formach ekspresji. Druga część zajęć poświęcona była marzeniom na podstawie książki „Marzenia. Fakty, mity, głupoty” Macieja Szymanowicza, które miała na celu uświadomienie sobie przez uczestników swoich indywidualnych marzeń i sposobów ich realizacji oraz że warto mieć marzenia i próbować je realizować.

SPM Arteterapia #4 / Etap I

Opublikowano: 2023-10-23 17:30:11

🔴🟡🔵Podczas zajęć z arteterapii nasi podopieczni poznali niezwykłe przygody kolorowych kropek w książce Naciśnij mnie oraz „Figle migle” Hervé Tulleta, które zapewniały doskonałą zabawę ale też wymagały od uczestników zaangażowania.

Każda strona zawierała element interaktywny dzięki czemu wszyscy brali czynny udział w czytaniu poprzez klaskanie, naciskanie na kropki i inne elementy, dmuchanie, przekręcanie czy potrząsanie książką.

🐿️🐿️Tematem naszych zajęć była również pełna humoru, historia o dwóch wiewiórkach – Cyrylu i Błażeju w książce „Wiewiórki, które nie chciały się dzielić”. Pouczająca bajka przedstawiła beneficjentom, że prawdziwe szczęście można odnaleźć tylko dzieląc je z innymi i współdziałając.

🍎🍓🍑🍊🥭🥝🧅Ponadto nasi podopieczni uczyli się nazywać i rozpoznawać emocje swoje oraz najbliższych na podstawie utworu „Owocoemocje, czyli jak się czujesz w swojej skórze”.

🙂😔😑😠😥Kolejną książką, która w bardzo prosty i ciekawy sposób przybliżyła beneficjentom temat emocji była pozycja „Kolorowy potwór”. Bohaterem jest sympatyczny Potwór, któremu pomieszały się uczucia, a nasi uczestnicy pomagały mu je uporządkować. Zobaczcie sami...