SPM INDYWIDUALNA TERAPIA LOGOPEDYCZNA | ETAP I

Główne cele terapii logopedycznej to:

Kształtowanie prawidłowej mowy pod względem gramatycznym, fonetycznym, leksykalnym;

• Usuwanie lub korekcja wad i zaburzeń mowy.
  • Usprawnienie motoryki narządów mowy,
  • Budowanie słownictwa czynnego i biernego,
  • Wypracowanie alternatywnych zachowań komunikacyjnych,
  • Usuwanie zakłóceń procesu porozumiewania się,
  • Usprawnianie funkcji pokarmowych.

SPM Indywidualna terapia logopedyczna #7 / Etap I

Opublikowano: 2023-10-23 17:27:54

Podczas kwietniowej terapii logopedycznej z beneficjentami podsumowaliśmy ich dotychczasowe sukcesy oraz omówiliśmy plan pracy na kolejny etap. Uczestnicy pracowali nad budowaniem prawidłowych zdań, właściwym używaniem słów zgodnie z ich znaczeniem, gramatyką, nad rozumieniem mowy, które są kluczowe dla jej prawidłowego rozwoju. Tematem przewodnim z uczestnikami było rozbudowywanie swoich wypowiedzi w odniesieniu do tematu nawiązywania relacji z nowymi rówieśnikami, jak również podtrzymywania relacji już istniejących. Beneficjenci starali się poszerzać swój słownik o nowe wyrazy i je zapamiętywać.

SPM Indywidualna terapia logopedyczna #5 / Etap I

Opublikowano: 2023-10-23 17:25:27

Terapia logopedyczna w miesiącu lutym, przebiegała pod hasłem „Darzyć sympatią innych”, a głównym jej celem było poszerzanie tematyki związanej ze świętem wszystkich zakochanych oraz kształtowanie przyjaźni i wzajemnej życzliwości.

Beneficjenci oprócz ćwiczeń usprawniających aparat artykulacyjny, kształtowali prawidłowy tor oddechowy, usprawniali koordynację słuchowo-ruchową, wzrokowo-ruchową oraz uczyli się kierowania miłych słów do drugiej osoby. Beneficjenci projektu uczyli się również bardzo ważnej umiejętności –  słuchania innych i nie przerywania, kiedy ktoś inny mówi.

SPM Indywidualna terapia logopedyczna #4 / Etap I

Opublikowano: 2023-10-23 17:24:41

Terapia logopedyczna to nie tylko nauka poprawnej artykulacji głosek języka polskiego, to również nauka prawidłowego budowania zdań, formułowania dialogów, wyrażania swoich myśli, pragnień i potrzeb. W prawidłowej komunikacji ważne jest nawiązanie i podtrzymanie kontaktu wzrokowego, aktywne słuchanie i podtrzymanie dialogu. W styczniu podczas indywidualnej terapii logopedycznej uczestnicy programu ćwiczyli wyżej wymienione kompetencje, a także poszerzali słownictwo związane z zimą i aktywnym spędzaniem czasu na świeżym powietrzu. Dodatkowo uczestnicy rozwijali rozumienie poprzez zabawy dźwiękonaśladowcze i gry planszowe.