SPM INDYWIDUALNE ZAJĘCIA INTEGRACJI SENSORYCZNEJ (SI) | ETAP I

Prawidłowe funkcjonowanie dziecka oparte jest na informacjach przesyłanych przez układ zmysłowy. Zmysły odbierają informacje w postaci bodźców wewnętrznych i zewnętrznych organizmu. Każde działanie i ruch dziecka jest źródłem wrażeń zmysłowych. Dlatego działania terapeutyczno-edukacyjne w zajęciach SI powinny zmierzać do osiągnięcia głównego celu, jakim jest dostarczenie kontrolowanej ilości bodźców sensorycznych w szczególności przedsionkowych, proprioceptywnych, dotykowych, wzrokowych i słuchowych. Należy dostarczyć ich w taki sposób, aby dziecko spontanicznie formułowało reakcje adaptacyjne poprawiające integrację tych bodźców.

SPM indywidualne zajęcia integracji sensorycznej (SI) #6 / Etap I

Opublikowano: 2023-10-23 17:15:53

Podczas indywidualnej terapii SI uczestnicy wykonywali aktywności i ćwiczenia ruchowe stymulujące układ zmysłu dotyku, układ przedsionkowy – odpowiadającego za równowagę i rejestrowanie ruchu ciała, propriocepcji - czucia ciała. Informacje dostarczane z w/w układów są tak opracowywane przez układ nerwowy, aby mogły być wykorzystane w celowym działaniu podczas pozornie prostych czynności tj. czytanie, pisanie, mówienie, wchodzenie po schodach, jazda na rowerze zapinanie guzików itp.

SPM indywidualne zajęcia integracji sensorycznej (SI) #5 / Etap I

Opublikowano: 2023-10-23 17:14:16

Podstawową zasadą terapii integracji sensorycznej jest podążanie za beneficjentami i ich działaniem, a także dostarczenie im w sposób kontrolowany odpowiedniej ilości bodźców zmysłowych, zwłaszcza przedsionkowych, proprioceptywnych i dotykowych. Nasi podopieczni rozwijają motorykę małą, dużą, orientację przestrzenną oraz zdolność do planowania ruchu, a także poziom napięcia mięśniowego. W zależności od potrzeb beneficjentów zaburzone obszary sensoryczne są wyciszane lub wzmacniane.

SPM indywidualne zajęcia integracji sensorycznej (SI) #4 / Etap I

Opublikowano: 2023-10-23 17:10:54

Głównym celem zajęć podczas indywidualnej terapii z integracji sensorycznej było usprawnianie motoryki małej i dużej, ćwiczenie chwytu pensetkowego, stymulacja zmysłu wzroku oraz wzmacnianie koordynacji wzrokowo-ruchowej naszych beneficjentów. Właściwie dobrane ćwiczenia z zakresu stymulacji układu dotykowego oraz przedsionkowego wpływają również na rozwój funkcji słuchowo-językowych  oraz na odbiór wrażeń przez inne systemy zmysłowe.