Zajęcia usprawniające z elementami SI | Etap III

Terapia artystyczna #1 / Etap III

Opublikowano: 2023-10-25 19:36:45

Zajęcia w pracowni artystycznej w maju sprawiły naszym uczestnikom wiele radości i satysfakcji , wpłynęły korzystnie na samoocenę i pozwoliły poznać wartość pracy. Tematyka zajęć związana była z kalendarzem i porami roku, a także treściami środowiska społeczno- przyrodniczego. Spod rąk naszych uczestników powstały piękne obrazki, dekoracje wiszące , czy też zapachowe kule musujące do kąpieli .Powstałe prace zdobią pomieszczenia naszej pracowni, a także stały się miłym upominkiem

Zajęcia usprawniające z elementami SI #4 | Etap III

Opublikowano: 2023-10-25 19:35:35

Podczas lipcowych zajęć usprawniających z elementami integracji sensorycznej skupialiśmy się na ograniczeniu nadwrażliwości dotykowej oraz rozwoju różnicowania dotykowego na różne bodźce. Doskonaliliśmy umiejętność orientacji w przestrzeni i schemacie własnego ciała, jak również poprawialiśmy zmysł równowagi. Wzmacnialiśmy i rozciągaliśmy mięśnie szkieletowe, zwiększaliśmy czucie mięśni głębokich oraz poznawaliśmy nowe doznania poprzez ruch linowy i rotacyjny.

Zajęcia usprawniające z elementami SI #2 | Etap III

Opublikowano: 2023-10-25 19:34:25

W maju beneficjenci najwięcej uwagi poświęcili na doskonalenie wzorca prawidłowej postawy ciała. Prawidłowe nawyki mają sprzyjać w utrzymaniu właściwej pozycji ciała w wykonywaniu codziennych czynności, dlatego tak ważne jest utrwalanie prawidłowych nawyków ruchowych. Dodatkowo w czasie zajęć zaangażowaliśmy do pracy staw krzyżowo – biodrowy poprzez ćwiczenia na poduchach i piłkach gimnastycznych w celu poprawy ruchomości w tym stawie. Ponadto wciąż rozwijaliśmy małą motorykę poprzez ćwiczenia dłoni wykonywane z zamkniętymi oczami. Uczestnicy wciąż budują poczucie własnej wartości i zaufanie do własnych możliwości wykonując ćwiczenia równoważne, antygrawitacyjne i posturalne na różnej powierzchni.