Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.
Opublikowano: 2022-01-29 10:55:05
W sierpniu uczestnicy zajęć stolarskich kontynuowali wykonywanie donic ogrodowych i poznali w jaki sposób i przy wykorzystaniu jakich materiałów oraz narzędzi wykonać szafkę biurową. Podczas wykonywania donic ogrodowych każdy z uczestników zajęć starał się w miarę samodzielnie wykonywać kolejne etapy pracy. Uczestnicy zapoznali się w szczególności z różnymi sposobami zabezpieczania i ozdabiania przedmiotów pełniących funkcje mebli ogrodowych. Z kolei wykonując szafkę biurowąuczestnicy pracę rozpoczęli od dokonania pomiaru miejsca przeznaczenia szafki. Uwzględniając pozyskane pomiary ustalono wymiary szafki. Następnie, w ramach zajęć, naszkicowano projekt szafki i omówiono wszystkie niezbędne do jej wykonania elementy. Między innymi uczestnicy zapoznali się z przeznaczeniem i pełnionymi funkcjami takich elementów szafek jak zawias, nóżka, uchwyt, wspornik, konfirmat itp. Po krótkim wstępie teoretycznym przystąpiono do działania i skręcano boki, fronty, mocowano, pułki, nóżki i zawiasy. Wspólne zajęcia w ramach grup zadaniowych uczyły współdziałania i odpowiedzialności zarówno za własne bezpieczeństwo jak i bezpieczeństwo innych współpracujących osób.
Opublikowano: 2022-01-29 10:54:03
Miesiąc Sierpień, w naszym projekcie, obfitował w różnorodność smaków i aromatów. W czasie realizacji zadań, mogliśmy korzystać z wielu warzyw i owoców sezonowych, dzięki którym, nasze posiłki nabierały nowego wymiaru. Do obiadów staraliśmy się podawać dużo surówek z młodych warzyw, powstawały także desery owocowe z jabłek i śliwek. Uczestnicy projektu, mogli nauczyć się, jak wykorzystywać owoce i warzywa sezonowe, aby stworzyć z nich pyszne, pełnowartościowe posiłki. Na zajęciach powstawały więc pieczone z bakaliami jabłka, ciasto ze śliwkami, deser z borówkami i malinami, a także pieczona cukinia, młode ziemniaki, młoda kapusta, fasolka szparagowa czy kalafior. Oczywiście, nie zabrakło także takich dań jak domowa pizza czy krokiety, które zawsze zjadane są z ogromnym apetytem. Każdy dzień naszych warsztatów przynosi coś nowego, pracujemy, gotujemy, pieczemy i wspólnie zastanawiamy się nad urozmaicaniem naszych potraw, tak aby gusta smakowe każdego z uczestników zostały zaspokojone.