Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.
Podczas zajęć kulinarno - cukierniczych, uczestnicy nabędą umiejętności z zakresu:
Opublikowano: 2023-10-23 17:40:31
W miesiącu marcu nasi uczestnicy pogłębili wiedzę na temat zdrowej żywności i prawidłowego odżywiania się, a także propagowanie tej wiedzy w życiu codziennym poprzez przygotowywanie deserów - „ciasteczek mocy” oraz ciasteczek „marchewkowy zawrót głowy”. Uczestnicy zapoznali się z wartościami odżywczymi płatków owsianych – bogactwa witamin i minerałów, źródła błonnika. Kształtowali umiejętność przygotowywania produktów zgodnie z przepisem, rozumienia czytanego tekstu przepisu oraz odmierzania produktów przy pomocy, wagi, łyżki oraz bezpiecznego korzystania z mikseru, tarki. Podczas zajęć beneficjenci rozwijali również sprawność manualną oraz koordynację wzrokowo-ruchową, a także umiejętności skupienia uwagi. Po skończonej pracy uczestnicy degustowali ciasteczka, a także częstowali swoich kolegów i koleżanki.
Opublikowano: 2023-10-23 17:38:16
Podczas zajęć kulinarno-cukierniczych uczestnicy nabywali umiejętność korzystania z książki kucharskiej, interpretowania przepisu, pracy wg instrukcji słownej. Rozwijali również sprawność manualną, koordynację wzrokowo-ruchową, rozwijali umiejętności skupienia uwagi oraz pomysłowości podczas wykonywania babeczek, sałatki warzywnej, owocowych szaszłyków, szarlotki, tiramisu oraz wesołych kolorowych kanapek. Ponadto wdrażano zasady zdrowego stylu życia poprzez spożywanie owoców i warzyw jako źródła zdrowia.
Opublikowano: 2023-01-31 20:47:50
Podczas zajęć kulinarno-cukierniczych nasi podopieczni rozwijają umiejętność przygotowywania prostych posiłków z wykorzystaniem przepisów.
Uczestnicy zapoznali się także z niektórymi ziołami, ich właściwościami i zastosowaniem kulinarnym.. Warsztaty kulinarne to również idealna forma terapii, która kształtuje pracę w grupie, oraz umiejętność nawiązywania i podtrzymywania relacji, koncentracji, odpowiedzialności i niezależności. Uczestnicy poprzez gotowanie szybko widzą efekt swojej pracy, którą mogą się pochwalić innym uczestnikom, co daje im dużo satysfakcji.